ΒΙΩΜΑΤΙΚΟ AΜΠΕΛΟΟΙΝΙΚΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ: Wine & Food Pairing

Wine & Food Pairing


Σύμφωνα με τη Wikipedia, «Πάντρεμα Κρασιού & Φαγητού», είναι η διαδικασία της αντιστοίχισης πιάτων με κρασί για να ενισχύσουν την εμπειρία του φαγητού.

 Σε πολλούς πολιτισμούς, το κρασί έχει μια μακρά ιστορία ως βάση στο τραπέζι και κατά κάποιο τρόπο τόσο η οινοποίηση όσο και οι γαστρονομικές παραδόσεις της περιοχής έχουν εξελιχθεί από κοινού όλα αυτά τα χρόνια. Αντί να ακολουθήσουν ένα σύνολο αυστηρών κανόνων, οι τοπικές κουζίνες έχουν συνδεθεί με τοπικά κρασιά.
 
Η σύγχρονη «τέχνη» του συνδυασμού τροφίμων είναι ένα σχετικά πρόσφατο φαινόμενο, και έχει δημιουργηθεί ένας ολόκληρος κλάδος βιβλίων και μέσων ενημέρωσης που ασχολείται με τις κατευθυντήριες γραμμές συνδυασμών συγκεκριμένων φαγητών και κρασιών. 

 Στον κλάδο των εστιατορίων, Οινοχόοι (sommeliers) είναι συχνά παρόντες για να κάνουν προτάσεις αντιστοίχισης των πιάτων στους συνδαιτυμόνες. Η κύρια ιδέα πίσω από το «πάντρεμα» είναι ότι ορισμένα στοιχεία (όπως η υφή και η γεύση), τόσο στα τρόφιμα όσο και το κρασί αντιδρούν διαφορετικά μεταξύ τους και θα πρέπει να βρεθεί ο σωστός συνδυασμός αυτών των στοιχείων ώστε να γίνει η γευστική εμπειρία πιο ευχάριστη.

Στο βιωματικό σεμινάριο, ο Νίκος Κοντοσώρος θα εισάγει τους συμμετέχοντες στα μυστικά του «Παντρέματος Κρασιού & Φαγητού» τόσο με τις γνώσεις του όσο και με τα πιάτα που θα μαγειρέψει ο ίδιος (!) για το δείπνο της πρώτης ημέρας.